Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij Bètawetenschappen

E-lectures

Wat is zijn E-lectures? 

‘E-lectures’ is een overkoepelend begrip voor kennisclips, weblectures en andere (video)opnames waarin kennis overgedragen wordt. E-lectures zijn in te zetten als service (terugkijken en bijscholing) of als strategie voor vernieuwing van het onderwijs.

Soorten E-lectures
E-lectures zijn er in soorten en maten, afhankelijk van welk doel bereikt moet worden in het onderwijs. Vaak wordt een onderscheid gemaakt in kennisclips en collegeregistraties.

Een kennisclip is een kort filmpje van 5 à 10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. Kennisclips kunnen goed gebruikt worden ter voorbereiding, zelfstudie en bijscholing. Steeds vaker laten docenten ook hun studenten kennisclips opnemen. Kennisclips kunnen op verschillende manieren worden opgenomen:

  • Screencasts : slides met de docent als voice-over.
  • Kennisclips met de docent in beeldslides en docent zijn beide in beeld.
  • Pencast: de docent schrijft terwijl hij uitlegt welke stappen hij doorloopt. De aantekeningen zijn in beeld met de docent als voice-over.
  • Light board doceren met het bord, terwijl je in de camera kan blijven kijken. Een light board is naar verwachting per september 2016 beschikbaar.
  • Greenscreen: docent en beeldmateriaal zijn op geïntegreerde wijze in beeld gebracht. Een green screen is naar verwachting per september 2016 beschikbaar.

Het opnemen van hoorcolleges wordt veelal gezien als een service voor studenten. Op deze wijze kunnen studenten thuis nogmaals de hoorcolleges terugkijken en luisteren om hun aantekening aan te vullen en zich voor te bereiden op het tentamen. Daarnaast kunnen hoorcollegeregistraties ook gebruikt worden ter voorbereiding op nieuwe colleges of contactmomenten of juist om kennis op te frissen.

Op de Educate-it UU website kun je meer lezen over e-lectures.