Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij Bètawetenschappen

Lightboard

Een lightboard is een glasplaat met lichtomrand waarop geschreven kan worden met neon stiften. Doordat de docent achter de glasplaat staat waarop hij/zij schrijft kan deze recht in de camera blijven kijken terwijl er op het board geschreven wordt. Na de opname van de clip wordt software matig de hele video gespiegeld, waardoor het ook voor de kijker leesbaar wordt wat de docent schrijft.

Een docent kan eenvoudig uitleg geven net zoals hij of zij uitleg zou geven op een whiteboard of een krijtbord. Een lightboard is goed in te zetten wanneer er korte clips opgenomen moeten waarin docenten formules of grafieken moet tekenen. Voorbeelden van de inzet en toepassing van een lightboard zijn onder ander te vinden op de website van weblectures.nl 

Ook binnen de Universiteit Utrecht is er een lightboard ontwikkeld door Instrumentatie in opdracht van faculteit Bètawetenschappen in de faculteit Geesteswetenschappen. Na verschillende test en aanpassingen aan het prototype is er een groot lightboard gebouwd dat per december 2016 in de studio van het Teaching & Learning Lab gebruikt kan worden om kennisclips mee op te nemen.

Wil je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom het Lightboard? Neem dan contact op met het Science Educate-it team.

Lightboard